Kütahya’nın merkezinde bulunan Ulucamii 1381 yılında Germiyanlı Devlet Hatun’un Yıldırım Bayezid ile evlenmesi, 1381-1389 yılları arasında Yıldırım Bayezid’in Kütahya Valiliği yapması ve bu dönemlerde yapımını başlatması sonucu 1410 yılında tamamlanmıştır.
Kütahya’nın en büyük iç alana sahip camii’sidir. Tamamen kesme taştan yapılan Ulucamii 2 tam kubbe ve 6 yarım kubbe ile örtülüdür.
Camii’nin ortasındaki şadırvan üzerinde 6 küçük sütun ile tutturulmuş ahşap bir imamesi vardır. Kütahya gibi çini üzerine yoğunlaşmış bir şehirde Kabe tasviri dışında camii üzerinde çini bulunmaması dikkat çekicidir. Yapının bugünkü hali ile üç girişi bulunmaktadır.
Camii son şeklini 1893 yılında Sultan II. Abdülhamit zamanında almıştır.
Vakıf kayıtların da camii’den Yıldırım Beyazıt Han camii olarak söz edilmektedir. Bunun sebebi ise Camii’nin restorasyon çalışmalarının Beyazıt Han zamanında bitmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Camii’in ne göz alıcı güzelliği kubbe üzerindeki irili ufaklı pencerelerden içeriye süzülen güneş ışıklarının yansıması ile ortaya çıkan görsel güzellikler insanı adeta büyülüyor. Turizm açısından da şu anda ilgi odaklarından biri olan Ulu Camii ziyaretçilerini bekliyor. Eğer sizde zamanda bir keşife çıkmak isterseniz Kütahya’ya mutlaka uğrayınız.