Ege Bölgesi’nin doğusunda, Kütahya ilinin güneyinde yer alır. İl merkezine 80 km, Uşak’a ise 61 km mesafededir.
*Afyonkarahisar-Uşak-İzmir karayolu ile Afyon-Uşak-İzmir demiryolu üzerinde bir platoda kurulmuştur. Denizden yüksekliği 1222 m’dir. Yüzölçümü 305 km karedir. Eski ismi Dondupınar’dır. Eski Türkçede Dumlupınar Adı Soğukpınar anlamındadır.
İç Batı Anadolu da yer alan Dumlupınar’ın, iklimi değişken iklim karakteri gösterir. Yazları serin ve kurak, kışları soğuk ve özellikle kar yağışlıdır. Gece ile gündüz arasındaki ısı farkı oldukça fazladır. Yerleşim tarihi çok eskiye dayanan Dumlupınar’da belirlenen en eski yerleşim yerleri arasında; Kızılcaköy, Merkez, Ulualan, Yörük, Allıören, Ağaçköy, Arpalı gibi yerlerdir.
* Dumlupınar Soğuk pınar anlamındadır.
Selçuklu devletinin akıncı beylerinden Cafer Gazinin Bizans üzerine akınlar yaptığı sırada şehit düştüğü, şu andaki Dumlupınar’daki Şehitliğin bulunduğu tepede yakın zamana kadar mezarının olduğu bilinmektedir.
Kaçak kazılar sırasında bu mezar tahrip edilmiştir. Kurtuluş savaşında önemli bir merkez olmuş ve tarih sayfalarına Afyon-Dumlupınar Muharebeleri olarak geçmiştir.Kaçak kazılar sırasında bu mezar tahrip edilmiştir.
Kurtuluş savaşında önemli bir merkez olmuş ve tarih sayfalarına Afyon-Dumlupınar Muharebeleri olarak geçmiştir.1987 yılında resmi gazetede yayınlanan yazı ile ilçe haline gelen Dumlupınar şu an oluşan tarihi dokusu ile milli park ve site alanı olarak koruma altındadır.